www.railserbia.net

Forum železničara, maketara i modelara
Danas je 09. 09. 2010. 22:42 GMT +0000

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: problemi sa MEHANO SD40
PostPoslato: 07. 02. 2010. 2:11 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30. 10. 2007. 16:30 GMT +0000
Ja konkretno ne bih znao da li mogu negde da se nađu baš one iste kakve su bile ugrađene. Mada to su sijalice slične voltaže kao recimo one "tinjalice" novogodišnje lampice za jelku koje prodaju Kinezi, i verujem da bi odgovarale i po veličini i po naponu. To bi bilo eto neko prinudno kućno rešenje. :mrgreen:
Dosta smo recimo pisali na temu ugradnje LED sijalica u lokomotivu i šta je od elektronike potrebno za tako nešto. Tema je u ovom delu foruma i zove se "Jedno tehničko pitanje". Bilo je dosta različitih ideja, ali je sve to vrlo izvodljivo i nije skupo nabaviti potrebne elektronske komponente u lokalnoj prodavnici istih.

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 12:33 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04. 02. 2007. 21:22 GMT +0000
Sijalica bi morala biti bar 16 V (regulacija napona 0-16 V). Raspitaj se i za LED diode, cuo sam o nekima koje mogu i 30 V podneti, pa ne moras dodavati strujno ogranicenje. Moracu i ja da se raspitam. Sitne sijalice niske snage (bez mesing podnozja, samo 2 zice) mozes naci u prodavnicama Elektronike, cak i Auto delova (signalne su, obicno 12 V)
Zahvaljujemo Matiji na "velikom spremanju".

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 14:36 GMT +0000 
Putnik 2. razred
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26. 01. 2010. 13:06 GMT +0000
A zna li neko koliko treba ova lokomotiva da ima gumica na pogonskim tockovima posto na ovoj mojoj nema ni jedna kao i dali postoji neko "solomonsko" resenje da se gumice na tockovima naprave u kucnoj radinosti. Izvinjavam se na mozda banalnim pitanjima. 8)

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 14:44 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

zgrmbust je napisao:
A zna li neko koliko treba ova lokomotiva da ima gumica na pogonskim tockovima posto na ovoj mojoj nema ni jedna kao i dali postoji neko "solomonsko" resenje da se gumice na tockovima naprave u kucnoj radinosti. Izvinjavam se na mozda banalnim pitanjima. 8)

Ova Mehanova lokomotiva nema potrebe za gumicama. Sama lokomotiva je dosta teška. Pretpostavljam da i tvoja ima pogon na 8 od ukupno 12 točkova (samo oni unutrašnji, koji su najbliži rezervoaru, nemaju pogon - oni se slobodno okreću). U tom slučaju, dodavanje gumica na točkove ne bi bilo dobro zato što su njeni pogonski točkovi ujedno i oni koji pokupljaju struju sa šina, tako da bi ih dodavanje gumica zapravo izolovalo, a to nije poželjno, lokomotiva bi se možda kretala neravnomernije. Ovo pišem pod pretpostavkom da tvoja SD40 ima sklop mehanizma kakav inače znam da ima, mada kako si me iznenadio sa onim zamajcima i bazom lokomotive, možda tvoj primerak krije još neku retku osobinu. 8)
SD40 je i inače dosta jaka i može bez problema da povuče mnogo vagona. Tako da, samo opušteno, slobodno joj možeš nakačiti jedno 10-ak (ako ne i više) vagona i moći će da ih povuče. Pogotovo što je imala skoriju generalku po pitanju motora. ;)

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 15:41 GMT +0000 
Putnik 2. razred
Korisnikov avatar

Super, hvala.

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 17:20 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04. 02. 2007. 21:22 GMT +0000
Ne fale gumice uvek, samo kod nekih modela. Proveri tockove, i ako imaju upust, kao na slici, tada su imali gumice.
Ja recimo koristim "termoskupljajuci-buzir" koji se skuplja na toploti. Imas ga u raznim precnicima u koracima po 2 mm. Kupuje se kod Elektricara, prod. Instalaconog materijala. Kosta 40din/m
PR. odseces makazama od buzira precnika 10 mm komad sirine 2-3 mm (prsten), navuces na tocak sa upustom i malo zagrejes (priblizi upaljac, bolje let kolnu). Buzir ce da se stegne na tocak. Za probu i rutinu, probaj na rezervnim delovima.

Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.

Vrh

PostPoslato: 07. 02. 2010. 18:18 GMT +0000 
Putnik 2. razred
Korisnikov avatar

Odlicno, hvala hedge na savetu i meni je pao na pamet termo buzir mada na ovoj lokomotivi nemaju nutovi na tockovima tako da verovatno treba da bude bez gumica. Ona vuce sasvim solidno 8 velikih vagona mada neznatno proklizava koliko sam primetio (mogu da pokusam i da je dodatno opteretim pretpostavljam da nece da smeta). Ali je sad nakon zamene motora i ponovnog detaljnog podmazivanja pogona promrnila i zvuk i ponasanje i sve ...... prezadovoljan sam. *app*

Vrh

PostPoslato: 29. 05. 2010. 1:44 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Nisam hteo da otvaram novu temu, već ću se nadovezati na ovu s obzirom da se radi o problemu koji je vezan za jednu Mehanovu lokomotivu, pa ako je neko od starijih i iskusnijih u remontovanju voljan da ponudi savet - slušam i nadam se da je kvar popravljiv... 8)

:arrow:
Radi se o lokomotivi ALCO RS11, ali to u suštini nije ni bitno toliko, pošto je problem u mehanizmu prenosa sa motora na kardan, tačnije, mislim da su sami kardani problematični. Kardani koje ova lokomotiva ima a samim tim i sklop koji je Mehano koristio za lokomotive ovakve ili slične veličine je identičan kao kod RS2, neke FM lokomotive, itd; znači centralno postavljen motor koji na oba kraja ima vezu sa po jednim kardanom i lokomotiva tako dobija pogon na svim točkovima. Kardan je kao ovaj na slici (nisam uspeo da slikam a da se to vidi jasno, pa sam nacrtao ovu sličicu "rasklopljenog kardana", verujem da će u svakom slučaju biti prepoznato o čemu je reč):
Prikačeni fajl:
Kardan.jpg

:)

E sad, evo u čemu je problem:

Kardani se ponašaju vrlo bučno kada lokomotiva ide po krivoj pruzi. Toliko je bučno, da prosto zvuči kao da nešto struže unutra. Kada ide po ravnoj pruzi, i kada očito nema potrebe za upotrebom onog "kolena" u kardanu, onda se maltene ne čuje, čuje se samo motor, ali skroz normalno i prijatno. Kako krene u krivinu, krene i to krčavo zujanje. :U
Kada je uključim na ispravljač u ruci, i onda rukom pokrećem postolja točkova u smerovima u kojima se ona i pokreću kada lokomotiva ide po krivoj šini, zvuk se odmah promeni i počne da zuji i drnda, i bukvalno u ruci mogu da osetim kao da nešto trza i cima samo postolje dok ga polako okrećem u neku stranu. Ako stoji "centrirano", dakle kao kad lokomotiva ide pravo, onda se to zujanje odmah izgubi. *hm* *neznam*
U dva navrata sam je rasklapao, ništa nije zategnuto u kardanu, kardan se vrlo slobodno "prelama" i okreće, nije tesan u odnosu na motor, dakle stvarno mi nije jasno u čemu je stvar. Čak sam ih rasklapao da vidim da nije nešto upalo u ono koleno, pa kad se pregibi da nešto onda tu počne da struže i zvecka, ali nema ništa. Sasvim su dovoljno ali blago podmazani, kao i ceo sklop zupčanika u postoljima. I prednji i zadnji kardan se potpuno isto ponašaju, dakle, prave ovu iritirajuću buku. Da li je neko imao ovakvih problema, i da li postoji način da se razotkrije u čemu je stvar, jer ja ne mogu ni da odgonetnem zbog čega se proizovdi to zveckajuće zujanje, šta to zakačinje ili šta već, a kamoli da onda to pokušam da rešim?

Lokomotiva je inače dosta stara (ima sigurno 20-ak godina, ako ne i nešto malo više) i vrlo je moguće da su kardani postali bučni zato što se možda sama plastika od koje su napravljeni "potrošila" ili "raširila" pa da je to uzrok, ali ja stvarno ne vidim nikakvo fizičko oštećenje na kardanima koje bi potkrepilo ovu sumnju i nije mi jasno zašto uopšte proizvode ono struganje, a pogotovu cimanje postolja kao da hoće da se otkine što se više kardan pregiba. Dakle ne smem ni da zamislim šta bi se desilo i kakvo bi se drndanje čulo kad bih ovu lokomotivu stavio na prugu sa većim radijusom. Isprobana je na onim Mehanovim fabričkim krivim šinama od 30 stepeni, i na njima evo ne radi kako treba, ko zna šta bi bilo da je krivina još veća... *neznam* :U

Eto, ako neko ima ideju i ako može da ponudi "način popravke", to bi bilo super, jer je lokomotiva sasvim očuvana i kompletna, nije ništa polomljeno, boja je OK i sasvim fino izgleda za svoje godine pa bih voleo da i dalje ostane u upotrebi. :|

Unapred hvala na odgovorima.

Pozdrav svima!

RailMaster

Vrh

PostPoslato: 30. 05. 2010. 9:19 GMT +0000 
Ložač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29. 11. 2007. 20:33 GMT +0000
Ležišta za kuglice samog vratila kardana su možda malo pomjerene, pa on u krivini nema dovoljan hod ili ima prevelik hod po dužini, što je takođe razlog za stvaranje vibracija. Radi se o ležištima koja su montirana na osovinama motora i sa druge strane na osovini postolja sa točkovima. Treba ih centrirati po dužini osovine.
Ili trebaš promijeniti samo vratilo kardana zbog izlokanosti istoga.
pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 30. 05. 2010. 12:09 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

*neznam* Ne znam, nisam pametan. Mada po svemu sudeći, najveća verovatnoća je da si u pravu za to da je ipak taj deo kardana, vratilo, tačnije ona udubljenja u njemu u koje treba da upadne kuglični zglob, da to tu nešto nije u redu. Ona kuglica ne deluje istrošeno, pa jedino da je problem u ovom drugom, dužem delu kardana. Ja nemam čime to da zamenim, to mi je jedina lokomotiva koja koristi takve kardane. Nije mi jasno samo kako je moguće da nešto tako može ovoliku buku da pravi i da trza. :roll:
Inače, motor sam zamenio skoro novim. Potpuno sam ga očistio i "servisirao" pre ubacivanja, on sasvim fino radi. Nema nikakvog otpora niti kočenja unutar nosača točkova i onih zupčanika koji su u njemu, sve se vrlo lako okreće na dodir. Lokomotiva ne gubi na snazi ili brzini dok se kreće po krivoj pruzi, jedino što se stvarno neprijatno bučno čuje.
:?

Vrh

PostPoslato: 30. 05. 2010. 19:51 GMT +0000 
Ložač
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29. 11. 2007. 20:33 GMT +0000
RailMaster je napisao:
*neznam* tačnije ona udubljenja u njemu u koje treba da upadne kuglični zglob, da to tu nešto nije u redu. Ona kuglica ne deluje istrošeno, pa jedino da je problem u ovom drugom, dužem delu kardana.

To što si mijenjao motor znači da si sa osovine skidao onaj dio "udubljenje" u koje naliježe kuglica vratila. Taj dio nisi dobro centrirao na osovini. Na ravnom dijelu pruge kugla vratila treba da je na sredini pomičnog udubljenja....Pomjeri taj dio po osovini nekih dva mm, provjeri, pa na drugu stranu...
Pokušaj logički i experimentalno riješiti taj problem.
pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 30. 05. 2010. 20:02 GMT +0000 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25. 05. 2006. 23:35 GMT +0000
RailMaster je napisao:
Nisam hteo da otvaram novu temu, već ću se nadovezati na ovu s obzirom da se radi o problemu koji je vezan za jednu Mehanovu lokomotivu, pa ako je neko od starijih i iskusnijih u remontovanju voljan da ponudi savet - slušam i nadam se da je kvar popravljiv... 8)

Radi se o lokomotivi ALCO RS11, ali to u suštini nije ni bitno toliko, pošto je problem u mehanizmu prenosa sa motora na kardan, tačnije, mislim da su sami kardani problematični. Kardani koje ova lokomotiva ima a samim tim i sklop koji je Mehano koristio za lokomotive ovakve ili slične veličine je identičan kao kod RS2, neke FM lokomotive, itd; znači centralno postavljen motor koji na oba kraja ima vezu sa po jednim kardanom i lokomotiva tako dobija pogon na svim točkovima. Kardan je kao ovaj na slici (nisam uspeo da slikam a da se to vidi jasno, pa sam nacrtao ovu sličicu "rasklopljenog kardana", verujem da će u svakom slučaju biti prepoznato o čemu je reč):
Prikačeni fajl:
Kardan.jpg

:) Di još da dodam malo skrati šolje kardana koje se nalaze na motoru, toliko da kardan ne ispada iz nje u krajnjem položaju.

E sad, evo u čemu je problem:

Kardani se ponašaju vrlo bučno kada lokomotiva ide po krivoj pruzi. Toliko je bučno, da prosto zvuči kao da nešto struže unutra. Kada ide po ravnoj pruzi, i kada očito nema potrebe za upotrebom onog "kolena" u kardanu, onda se maltene ne čuje, čuje se samo motor, ali skroz normalno i prijatno. Kako krene u krivinu, krene i to krčavo zujanje. :U
Kada je uključim na ispravljač u ruci, i onda rukom pokrećem postolja točkova u smerovima u kojima se ona i pokreću kada lokomotiva ide po krivoj šini, zvuk se odmah promeni i počne da zuji i drnda, i bukvalno u ruci mogu da osetim kao da nešto trza i cima samo postolje dok ga polako okrećem u neku stranu. Ako stoji "centrirano", dakle kao kad lokomotiva ide pravo, onda se to zujanje odmah izgubi. *hm* *neznam*
U dva navrata sam je rasklapao, ništa nije zategnuto u kardanu, kardan se vrlo slobodno "prelama" i okreće, nije tesan u odnosu na motor, dakle stvarno mi nije jasno u čemu je stvar. Čak sam ih rasklapao da vidim da nije nešto upalo u ono koleno, pa kad se pregibi da nešto onda tu počne da struže i zvecka, ali nema ništa. Sasvim su dovoljno ali blago podmazani, kao i ceo sklop zupčanika u postoljima. I prednji i zadnji kardan se potpuno isto ponašaju, dakle, prave ovu iritirajuću buku. Da li je neko imao ovakvih problema, i da li postoji način da se razotkrije u čemu je stvar, jer ja ne mogu ni da odgonetnem zbog čega se proizovdi to zveckajuće zujanje, šta to zakačinje ili šta već, a kamoli da onda to pokušam da rešim?

Lokomotiva je inače dosta stara (ima sigurno 20-ak godina, ako ne i nešto malo više) i vrlo je moguće da su kardani postali bučni zato što se možda sama plastika od koje su napravljeni "potrošila" ili "raširila" pa da je to uzrok, ali ja stvarno ne vidim nikakvo fizičko oštećenje na kardanima koje bi potkrepilo ovu sumnju i nije mi jasno zašto uopšte proizvode ono struganje, a pogotovu cimanje postolja kao da hoće da se otkine što se više kardan pregiba. Dakle ne smem ni da zamislim šta bi se desilo i kakvo bi se drndanje čulo kad bih ovu lokomotivu stavio na prugu sa većim radijusom. Isprobana je na onim Mehanovim fabričkim krivim šinama od 30 stepeni, i na njima evo ne radi kako treba, ko zna šta bi bilo da je krivina još veća... *neznam* :U

Eto, ako neko ima ideju i ako može da ponudi "način popravke", to bi bilo super, jer je lokomotiva sasvim očuvana i kompletna, nije ništa polomljeno, boja je OK i sasvim fino izgleda za svoje godine pa bih voleo da i dalje ostane u upotrebi. :|

Unapred hvala na odgovorima.

Pozdrav svima!

RailMaster

Odseci pažljivo skalperom delove koje sam označio crvenim, zaobli malo špiceve koji ostanu, i problem će biti rešen. :I :, i još nešto. Skrati šolje koje se nalaze na motoru u koji ulazi kardan, toliko da on ne ispada u krajnjem položaju

Vrh

PostPoslato: 30. 05. 2010. 22:03 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Ćiro, već sam to pokušao. Kuglice kardana ulaze u šolju (iskreno, nisam znao da se to tako zove, priznajem) otprilike tako da su u spoljašnjoj zadnjoj trećini, znači tako nekako, maltene skoro na ivici. Na to sam i ja išao, da ne bude previše duboko ugurana glava kardana u nju, i nije. Rekao bih da su sasvim fino centrirani. 8)

Matija, ovo rešenje zvuči zanimljivo, zapravo je jako moguće da se to tu "rasklatilo" (iako ne deluje tako, da bih odvojio kardan od one kuglice u delu na osovini, ipak treba malo da povučem, ne ispada ako se lagano povuče, pa mi je to bilo čudno jer deluje kao je sve čvrsto). Moguće je da treba smanjiti plastikicu da ne udara u onaj deo na koji se natakne. Malo mi nije svejedno da to pokušam odmah, s obzirom da nemam nikakve rezerve ako nešto krene po zlu. Probaću da nabavim od neke polovne RS2 ili tako nešto, čisto da imam kao rezervu, pa ću onda moći da eksperimentišem i pokušati sa jednim parom kardana da to uradim. Hvala vam na dosadašnjem identifikovanju problema i ponuđenim rešenjima. Znači, prvo da ostanu fino centrirani, i smanjiti ove ivice...
:I

Puno pozdrava!

Vrh

PostPoslato: 02. 06. 2010. 22:54 GMT +0000 
Kondukter
Korisnikov avatar

Matija, pokušao sam ono sto si predložio, i sada je malo bolje, ali se ipak i dalje čuje onako trzavo (mada sad nije tako izraženo kao što je bilo pre obrade). Nisam koristio skalper niti žilet, već sam uzeo vrlo finu turpiju i sa njom vrlo odmereno i ujednačeno smanjio površine koje su bile označene na slici. 8)

:idea:
U međuvremenu sam među nekim delovima uspeo da nađem sličan vrat kardana, nemam pojma odakle mi je to ostalo, ali je definitivno Mehanov. Primetio sam da je za par milimetara duži, i da je ono ležište za kuglicu šire, pa kad sam njega stavio umesto jednog od ovih koji bučno rade, sa njim se uopšte ne čuje glasno. Radi i čuje se potpuno normalno čak i u najkrajnijem zakrivljenom položaju, kako i treba da bude. Ali sad se barem nazire rešenje problema. Zamena kardana ovim tipom koji je malo duži i sa većim ležištem bi mogla da reši stvar.
Zbunilo me je to što je taj širi kardan koji sam našao, zbog toga što ima šire ležište za kuglicu, vrlo labavo i rasklaćeno upao na onu bazu na koju se "škljocne", ali se ipak držao dovoljno da se ne otkači tokom okretanja. Očekivao sam da će usled tolike komocije da proizvodi još drndaviji zvuk, ali me je iznenadio. *hm*

U svakom slučaju hvala svima na sugestijama.
:I

Pozdrav!

RailMaster

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]