Nisam hteo da otvaram novu temu, već ću se nadovezati na ovu s obzirom da se radi o problemu koji je vezan za jednu Mehanovu lokomotivu, pa ako je neko od starijih i iskusnijih u remontovanju voljan da ponudi savet - slušam i nadam se da je kvar popravljiv...
Radi se o lokomotivi ALCO RS11, ali to u suštini nije ni bitno toliko, pošto je problem u mehanizmu prenosa sa motora na kardan, tačnije, mislim da su sami kardani problematični. Kardani koje ova lokomotiva ima a samim tim i sklop koji je Mehano koristio za lokomotive ovakve ili slične veličine je identičan kao kod RS2, neke FM lokomotive, itd; znači centralno postavljen motor koji na oba kraja ima vezu sa po jednim kardanom i lokomotiva tako dobija pogon na svim točkovima. Kardan je kao ovaj na slici (nisam uspeo da slikam a da se to vidi jasno, pa sam nacrtao ovu sličicu "rasklopljenog kardana", verujem da će u svakom slučaju biti prepoznato o čemu je reč):
Prikačeni fajl:
Kardan.jpg

Di još da dodam malo skrati šolje kardana koje se nalaze na motoru, toliko da kardan ne ispada iz nje u krajnjem položaju.
E sad, evo u čemu je problem:
Kardani se ponašaju vrlo bučno kada lokomotiva ide po krivoj pruzi. Toliko je bučno, da prosto zvuči kao da nešto struže unutra. Kada ide po ravnoj pruzi, i kada očito nema potrebe za upotrebom onog "kolena" u kardanu, onda se maltene ne čuje, čuje se samo motor, ali skroz normalno i prijatno. Kako krene u krivinu, krene i to krčavo zujanje.
Kada je uključim na ispravljač u ruci, i onda rukom pokrećem postolja točkova u smerovima u kojima se ona i pokreću kada lokomotiva ide po krivoj šini, zvuk se odmah promeni i počne da zuji i drnda, i bukvalno u ruci mogu da osetim kao da nešto trza i cima samo postolje dok ga polako okrećem u neku stranu. Ako stoji "centrirano", dakle kao kad lokomotiva ide pravo, onda se to zujanje odmah izgubi.
U dva navrata sam je rasklapao, ništa nije zategnuto u kardanu, kardan se vrlo slobodno "prelama" i okreće, nije tesan u odnosu na motor, dakle stvarno mi nije jasno u čemu je stvar. Čak sam ih rasklapao da vidim da nije nešto upalo u ono koleno, pa kad se pregibi da nešto onda tu počne da struže i zvecka, ali nema ništa. Sasvim su dovoljno ali blago podmazani, kao i ceo sklop zupčanika u postoljima. I prednji i zadnji kardan se potpuno isto ponašaju, dakle, prave ovu iritirajuću buku. Da li je neko imao ovakvih problema, i da li postoji način da se razotkrije u čemu je stvar, jer ja ne mogu ni da odgonetnem zbog čega se proizovdi to zveckajuće zujanje, šta to zakačinje ili šta već, a kamoli da onda to pokušam da rešim?
Lokomotiva je inače dosta stara (ima sigurno 20-ak godina, ako ne i nešto malo više) i vrlo je moguće da su kardani postali bučni zato što se možda sama plastika od koje su napravljeni "potrošila" ili "raširila" pa da je to uzrok, ali ja stvarno ne vidim nikakvo fizičko oštećenje na kardanima koje bi potkrepilo ovu sumnju i nije mi jasno zašto uopšte proizvode ono struganje, a pogotovu cimanje postolja kao da hoće da se otkine što se više kardan pregiba. Dakle ne smem ni da zamislim šta bi se desilo i kakvo bi se drndanje čulo kad bih ovu lokomotivu stavio na prugu sa većim radijusom. Isprobana je na onim Mehanovim fabričkim krivim šinama od 30 stepeni, i na njima evo ne radi kako treba, ko zna šta bi bilo da je krivina još veća...
Eto, ako neko ima ideju i ako može da ponudi "način popravke", to bi bilo super, jer je lokomotiva sasvim očuvana i kompletna, nije ništa polomljeno, boja je OK i sasvim fino izgleda za svoje godine pa bih voleo da i dalje ostane u upotrebi.
Unapred hvala na odgovorima.
Pozdrav svima!
RailMasterOdseci pažljivo skalperom delove koje sam označio crvenim, zaobli malo špiceve koji ostanu, i problem će biti rešen.
:, i još nešto. Skrati šolje koje se nalaze na motoru u koji ulazi kardan, toliko da on ne ispada u krajnjem položaju