Parni motorni voz SDZ

Sve o motornim vozovima...

Parni motorni voz SDZ

Postby sumadijska-strela » 05. 10. 2011. 0:11 GMT +0000

Negde se ovaj prvi motorni voz kod nas pojavljuje na forumu, ali mislim da nema svoju temu. Otvaram je da bi dosao o sto vise podataka o njemu, tacnije do slike!

Ono sto ja znam je da je nabavljen 1903 zajedno sa parnim motornim kolima za uski kolosek od Ganza da bi se pokusali smanjiti operativni troskovi na lokalnim prugama. Saobracao je na relaciji Beograd-Mladenovac (uski na relaciji Mladenovac-Arandjelovac, ima svoju temu na forumu) ali se oba nisu dobro pokazali. Povuceni su iz sluzbe do 1918. Parna motorna kola su bila tipa B2 i nosila su oznaku SDZ-CES BChf 6011, i pretpostavljam da su bila sistema de dion. No, to vec verovatno i vi znate, kao i da su ovako izgledala:

Image

Da li postoji sacuvana slika ovih parnih kola normalnog koloseka i kako do nje da dodjem?Ili je ovaj crtez jedini sacuvani vizuelni dokument o ovom vozu?

Ovo su neka madjarska parna motorna kola najslicnija koja sam mogao da nadjem, koja narocito lice na uski arandjelovacki parni motornjak pa pretpostavljam da je bio slican ovome.

Image
User avatar
sumadijska-strela
Kondukter
 
Posts: 224
Joined: 09. 11. 2007. 22:01 GMT +0000

Return to Motorni vozovi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron